‘Ik vind school leuk omdat we aan het eind van een project aan ouders laten zien wat we geleerd hebben met een tentoonstelling, een musical of een schoolviering.’
Leerling groep 8, Sterrenboog Beltrum
‘Ik vind school leuk omdat we aan het eind van een project aan ouders laten zien wat we geleerd hebben met een tentoonstelling, een musical of een schoolviering.’
Leerling groep 8, Sterrenboog Beltrum
Kijken en luisteren, lezen en vragen stellen, praten en schrijven over een bepaald onderwerp is de basis bij elk Alles-in-1 project. Door de rijke context waarin onderwerpen aan bod komen, kunnen kinderen hun kennis, begrip en mening over de wereld verrijken.
Ieder project van Alles-in-1 Groep 5-8 is op zes cognitieve niveaus uitgewerkt. Dat betekent dat u altijd het niveau kunt aanbieden dat bij uw leerling past. Van een taalzwakke leerling in groep 5 tot een hoogbegaafde leerling in groep 8. Deze verschillende niveaus kunnen naast elkaar in dezelfde groep gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor de drie verwerkingsniveaus van Alles-in-1 Groep 4.
De creatieve vakken nemen een belangrijke plek in bij elk van de Alles-in-1 projecten. Kinderen leren zich aan de hand van kunstzinnige oriëntatie open te stellen: ze kijken naar schilderijen en beelden, ze luisteren naar muziek, ze genieten van taal en beweging. Kunstzinnige oriëntatie is er ook op gericht bij te dragen aan de waardering van leerlingen voor culturele en kunstzinnige uitingen in hun leefomgeving.
Elke week zijn er vier thematische expressielessen: muziek, tekenen/schilderen, dans/drama en handvaardigheid. Deze lessen zijn gedetailleerd beschreven met ondersteunend beeld- en geluidmateriaal.
Kennis opdoen via een eigen ervaring maak indruk. Wanneer je door samenhang ervaringen kunt koppelen aan kennis, is er sprake van een win-win situatie. De projecten van Alles-in-1 hebben een leskist met daarin tipkaarten en materialen voor de doe-opdrachten. Dit zijn spellen en praktische opdrachten, aansluitend bij het thema, die zelfstandig, in kleine groepjes of tweetallen uitgevoerd kunnen worden.
Eigen inbreng op wat je leert, stimuleert en motiveert. Binnen de opdrachten in het boek zijn daarom naast feitelijkheden ook onderzoekende opdrachten opgenomen. Daarnaast is er tijdens elk project ruimte voor een werkstuk en/of een onderzoek over een zelfgekozen onderwerp/vraagstuk dat binnen het thema past. Via stappenplannen kunnen leerlingen hier (in groepjes) mee aan de slag en aan het eind van het project presenteren de kinderen hun resultaten.