Verantwoording
Werken met Alles-in-1 is een zeer verantwoorde keuze. Kijk hieronder naar de deelonderwerpen die worden toegelicht.
- Alles-in-1 en de wet
- Alles-in-1 en de kerndoelen
- Alles-in-1 en de taalreferentieniveaus
- Alles-in-1 en groepsplannen
- Alles-in-1 en de inspectie
- Alles-in-1 en 21e-eeuwse vaardigheden
- Alles-in-1 en burgerschap
- Alles-in-1 en cultuureducatie
- Alles-in-1 en sociaal-emotionele vorming
- Alles-in-1 en de Canon Nederlandse geschiedenis
- Alles in 1 en (Cito-)resultaten
Alles-in-1 en de wet
In Artikel 9 van de Wet op het primair onderwijs (WPO) wordt de inhoud van het onderwijs beschreven. Hierin staat het volgende:
Artikel 9. Inhoud onderwijs*
1. Het onderwijs omvat, waar mogelijk in samenhang:
- zintuiglijke en lichamelijke oefening;
- Nederlandse taal;
- rekenen en wiskunde;
- Engelse taal;
- enkele kennisgebieden (aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, staatsinrichting, geestelijke stromingen);
- expressie-activiteiten;
- bevordering van sociale redzaamheid, waaronder gedrag in het verkeer;
- bevordering van gezond gedrag.
Alles-in-1 is de methode die het meest vergaand voldoet aan de wettekst die wenst dat de vakken in samenhang worden aangeboden.
Alles-in-1 en de kerndoelen
Wanneer u de preambule en begeleidende teksten bij de kerndoelen leest, wordt de meerwaarde van samenhangend onderwijs telkens benadrukt. Klik hier voor het kerndoelenboekje.
Alles-in-1 Groep 4 en Alles-in-1 Groep 5-8 voldoen aan:
- de kerndoelen Nederlands (inclusief Alles-Apart)
- de kerndoelen Oriëntatie op jezelf en de wereld
- de kerndoelen Kunstzinnige oriëntatie
- de kerndoelen Engels
Alle twaalf de kerndoelen voor de Nederlandse taal zijn door SLO aangetroffen in Alles-in-1 Groep 4, Alles-in-1 Groep 5-8 en Alles-Apart. Bekijk hier de volledige analyse.
Bekijk in dit document de leerlijnen voor spelling, grammatica en begrijpend lezen.
Verwijzing van de kerndoelnummers naar vindplaatsen binnen Alles-in-1 (Groep 4 en Groep 5-8) en Alles-Apart.
- 1 t/m 12 – Taal en lezen
De regels voor spelling en grammatica en leesstrategieën worden via Alles-Apart aangeleerd. De oefening en toepassing hiervan en van wat kinderen verder moeten weten en kunnen t.a.v. taal gebeurt zowel via Alles-Apart als via de twintig Alles-in-1-projecten van Alles-in-1 Groep 5-8. In de projecten gebeurt dit met name via de wekelijkse onderdelen Weekwoorden, Gedichten en Verhalen. - 13 t/m 16 – Engels
Engels wordt binnen de projecten aangeboden vanaf niveau A (groep 5). Dit gebeurt voornamelijk visueel en auditief via woordenschat en dialoog. Vanaf niveau D en oplopende per niveau zijn er regelmatig schriftelijke vertaalopdrachten. Een aantal belangrijke regels en afspraken worden aangeleerd en geoefend in de niveaus DEF. Toepassing en herhaling gebeurt via de wekelijkse opdrachten in de projectboeken en via interactieve games. - 17 t/m 33 – Fries en rekenen
Wordt niet via Alles-in-1 aangeleerd. - 34 t/m 39 – Mens en samenleving
Met name binnen de projecten Mensen, Vervoer, Nederland, Europa, Gouden Eeuw, Moderne Geschiedenis, Geloof en Milieu/kringloop. - 40 t/m 46 – Natuur en techniek
Met name binnen de projecten Dieren, Planten, Mensen, Milieu/kringloop, Bouwen, Communicatie, Energie en Vervoer. - 47 t/m 50 – Ruimte
Met name binnen de projecten Nederland, Europa, Afrika/Azië en Amerika/Australië. - 51 t/m 53 – Tijd
Met name binnen de projecten Prehistorie/Grieken/Romeinen, Middeleeuwen, Gouden Eeuw en Moderne Geschiedenis. - 54 t/m 56 – Kunstzinnige handvaardigheid en oriëntatie
Via het ruime aanbod aan dans, drama, muziek, tekenen, schilderen, spel in alle projecten. Daarnaast komt kerndoel 56 (cultureel erfgoed) via de projecten Kunst, Geloof, Middeleeuwen en Gouden Eeuw ruimschoots aan bod. - 57 en 58 – Bewegingsonderwijs
Wordt niet via Alles-in-1 aangeleerd.
Alles-in-1 en de taalreferentieniveaus
Alles-in-1 Groep 4, Alles-in-1 Groep 5-8 en Alles-Apart voldoen ruimschoots aan de taalreferentieniveaus.
- Niveau D voldoet aan referentieniveau 1F
- Niveau E (gem. groep 8) voldoet ruimschoots aan referentieniveau 1F
- Niveau F voldoet aan referentieniveau 1S
Bekijk in dit document de analyse van de taalreferentieniveaus in onze leermiddelen.
Alles-in-1 en groepsplannen
Bij het werken met groepsplannen staat het omgaan met de verschillende onderwijsbehoeften van de kinderen in een groep centraal. De leerkracht maakt bij handelingsgericht werken (HGW) een groepsplan om het taal/leesonderwijs vorm en inhoud te geven. We gaan uit van convergente differentiatie, waarbij voor alle kinderen in de groep minstens de gestelde minimumdoelen voor de basisvaardigheden als uitgangspunt worden gehanteerd. Hierbij staat centraal wat kinderen nodig hebben om deze doelen te bereiken.
Op onze website achter de leerkrachtknop zijn (voorbeeld)groepsplannen beschikbaar. Hierbij gaan we uit van drie groepen:
- Instructieonafhankelijke leerlingen. Dit zijn de sterke kinderen die vaak voldoende hebben aan een korte instructie.
- Instructiegevoelige leerlingen. Dit is een basisgroep, waar over het algemeen het merendeel van de kinderen tot behoort. Zij krijgen de basisinstructie.
- Instructieafhankelijke leerlingen. Dit zijn de kinderen die meer instructie en begeleiding van de leerkracht nodig hebben. Zij ontvangen naast de basisinstructie verlengde instructie.
Deze termen worden gehanteerd in Werken met groepsplannen van de PO-raad. Ze kunnen uiteraard worden vervangen door de termen die bij u op school gebruikelijk zijn. Door met groepsplannen te werken wordt het aantal individuele handelingsplannen naar een minimum teruggebracht. Wanneer er een individueel handelingsplan nodig is, dan betekent dit dat een leerling een onderdeel of in z’n geheel op een ander niveau (hoger of lager) werkt.
Op onze site zijn formats beschikbaar voor:
- Voortgezet technisch lezen (Groep 5 en 6)
- Begrijpend lezen (groep 5 t/m 8)
- Spelling (groep 5 t/m 8)
Elk groepsplan heeft een looptijd van acht weken. Hierbij zijn we uitgegaan van drie weken Alles-Apart en één project naar keuze van vijf weken. Het is de bedoeling dat het format wordt aangepast en/of wordt uitgebreid naar de eigen situatie van de leerlingen en/of groep.
Alles-in-1 en de inspectie
Inmiddels hebben veel inspecteurs gezien dat werken met Alles-in-1 een positieve bijdrage levert op de resultaten en het reilen en zeilen binnen de scholen. Ook moet bij de inspectie bekend zijn dat er meerdere scholen zijn met het predicaat Excellent waarbij Alles-in-1 een belangrijke rol speelt. De inspectie zal en mag niet oordelen over een methode op zich. De inspectie beoordeelt hoe er (met de methodes) gewerkt wordt, hoe resultaten bijgehouden worden, of de resultaten overeenkomen met de verwachtingen en hoe de school zijn visie en organisatie heeft verantwoord in de schoolgids.
Oud-inspecteur van het onderwijs Henk van de Weijden draagt Alles-in-1 een warm hart toe! Lees hier zijn tekst over onderwijs in samenhang.
Alles-in-1 en 21e-eeuwse vaardigheden
Een samenleving die in hoog tempo verandert, vraagt van het onderwijs leerlingen te begeleiden bij het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden. Het gaat in het onderwijs niet meer alleen om het aanleren van kennis. Het ontwikkelen van lerend vermogen en vakoverstijgende vaardigheden wordt steeds belangrijker. Kennisconstructie door zoeken, vinden, beoordelen, gebruiken van informatie en dit plaatsen binnen een bredere context. En leren samenwerken, vragen te stellen en te delen.
Samenhang tussen het ontwikkelen van kennis en vaardigheden wordt steeds belangrijker gevonden. Het concept van Alles-in-1 heeft die verbinding vanaf het begin af aan op die manier benaderd. Dat betekent ook een andere manier van denken en kijken naar onderwijs. Onderwijstijd is niet opgedeeld in korte momenten van aparte vakken en vaardigheden, maar een constante situatie waarin voortdurend op verschillende manier geleerd en gewerkt wordt aan meerdere vakken en vaardigheden. Dat betekent dat je inziet dat er veel impliciet geleerd wordt en dat er waarschijnlijk veel meer geleerd wordt dan dat wat er in het handboek staat, of het doel dat bij die activiteit centraal staat. Thematisch, betekenisvol onderwijs is voor ons de basis om te zorgen voor betrokken, ondernemende en nieuwsgierige leerlingen.
Dat geldt ook voor 21e eeuwse vaardigheden. De meeste van deze vaardigheden zijn impliciet opgenomen en komen op logische plaatsen aan bod binnen het volledige aanbod. Dat is niet specifiek gemaakt, maar wanneer je weet wat de 21e eeuwse vaardigheden inhouden, zie je dat terug in vele activiteiten.
Binnen de projecten van Alles-in-1 wordt kennisoverdracht afgewisseld met doe- en onderzoeksopdrachten, presentatie- en creatieve opdrachten. De leerlingen werken en leren samen en interactief. Leerlingen leren strategieën aan en passen deze toe op een zinvolle manier. Elk thema biedt ruimte voor iedere leerling voor eigen inbreng, onderzoeksvragen en creativiteit. Uit de praktijk blijkt dat juist deze aspecten de betrokkenheid van de leerling vergroten en de onderzoekende houding stimuleren. Doordat elke leerling de leerstof op eigen niveau verwerkt, komt hij/zij toe aan alle activiteiten en vaardigheden.
Een belangrijk ander onderdeel van de 21e eeuwse vaardigheden is leerlingen toerusten op wat de digitalisering van de maatschappij vraagt: mediawijsheid, informatievaardigheden en ICT vaardigheden. Deze vaardigheden zijn expliciet opgenomen binnen het project Communicatie en impliciet bij alle andere projecten via passende opdrachten en het doen van een onderzoek, het maken van een werkstuk en het samenstellen van een digitale presentatie. De digitalisering zal in hoog tempo voort blijven gaan. Dat betekent dat het onderwijsaanbod hierin mee moet gaan. Alles-in-1 werkt daarom continu aan een gebalanceerd aanbod tussen online en offline leren.
Voor het onderdeel computational thinking hebben we de Leerlijn Programmeren ontwikkeld. Twee leskisten die ook los van de methode ingezet en aangeschaft kunnen worden.
Alles-in-1 en burgerschap
De bedoeling van de wetgeving democratisch burgerschap en integratie zit ‘m niet alleen in het aanbieden van bepaalde les/leerstof, maar juist ook heel erg in hoe je omgaat met elkaar in de klas, op het plein, wat de regels en afspraken zijn, hoe leer je samenwerken/discussiëren, hoe ga je om met conflicten, welke waarden en normen hanteert de school, e.d. Dat ligt voor een groot deel buiten ons bereik en ligt in de handen van de mensen op school en hun visie daarop. Kennis en vaardigheden die via een methode aangeboden kunnen worden zijn binnen Alles-in-1 opgenomen.
- Verantwoordelijkheid dragen, op een constructieve manier met elkaar omgaan, conflicten oplossen en leren samenwerken zijn zaken die in de dagelijkse praktijk niet via leermiddelen, maar vooral via de afgesproken didactiek van een school en de vaardigheden van de leerkracht worden aangeleerd. Leren samenwerken en leren van elkaar in kleinere en grotere groepen gebeurt in alle twintig projecten. Daarnaast explicieter in het project Mensen.
- Alles wat met verkeerseducatie te maken heeft is ondergebracht bij het project Vervoer&Verkeer en vindt ook plaats in de (Alles-Apart) tussenweken.
- Alles wat met het koningshuis te maken heeft is ondergebracht bij de projecten Gouden Eeuw en Moderne Geschiedenis
- Alles wat met het landsbestuur inclusief rechtspraak te maken heeft, is ondergebracht bij de projecten Nederland en Moderne Geschiedenis.
- Alles wat met de Europese Unie te maken heeft is ondergebracht bij het project Europa.
- Alles wat met de Verenigde Naties te maken heeft is ondergebracht bij het project Amerika-Australië.
In het nieuwe curriculum (zie https://www.curriculum.nu/) is samenhang tussen vakken en vaardigheden een speerpunt. Ten eerste om de (werk)druk op het rooster te verlagen, ten tweede omdat is gebleken uit onderzoek dat leren vanuit een brede context en rijke leeromgeving effectiever is. Burgerschap is typisch zo’n leergebied dat in samenhang en context betekenisvoller is dan wanneer dat los aangeboden wordt. Tevens wordt burgerschap een verplicht en belangrijk leergebied in het nieuwe curriculum. Om die reden hebben we alvast de curriculum.nu meetlat naast de leermiddelen van Alles-in-1 gelegd, zie bijlage.
Alles-in-1 en cultuureducatie
Cultuureducatie valt onder het leergebied Kunstzinnige oriëntatie. Dit leergebied omvat drie kerndoelen:
- De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. Tijdens alle projecten van Alles-in-1 wordt aandacht besteed aan handvaardigheid, tekenen, drama, dans en muziek. In de handboeken vindt u hiervoor uitgebreide lesbeschrijvingen.
- De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. In de handboeken vindt u hiervoor aandachtspunten en tips. Sowieso komt het telkens terug bij het maken van een werkstuk/doen van onderzoek in groepjes en bij de dramalessen.
- De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. Tijdens verschillende projecten wordt aandacht besteed aan aspecten voor cultureel erfgoed. Dit geldt met name voor de geschiedenis- en de cultuurprojecten, maar ook in de andere projecten komen deze aspecten veelvuldig terug door middel van afbeeldingen, excursies, verhalen, gedichten en expressieopdrachten.
Alles-in-1 en sociaal-emotionele vorming
Om op een adequate wijze mee te doen in de maatschappij is het van belang dat kinderen zich een aantal sociaal-emotionele vaardigheden eigen maken. Het is onder andere belangrijk dat kinderen kunnen samenwerken, goed leren communiceren en enige mate van autonomie ervaren. Alles-in-1 sluit hierbij aan door een grote diversiteit aan opdrachten en oefeningen waarbij moet worden samengewerkt. Hierbij is er impliciet en expliciet aandacht voor de onderlinge communicatie. Tijdens de expressie opdrachten werken kinderen vaak impliciet aan de sociaal-emotionele vaardigheden. Naar aanleiding van de verhalen en gedichten komen regelmatig expliciet sociaal-emotionele vraagstukken aan de orde.
Op nog een heel andere manier werkt Alles-in-1 mee aan een positief klimaat in de groep/op de school: wanneer Alles-in-1 goed wordt ingezet, is er een balans per dag/in de week voor de kinderen wat betreft cognitieve, creatieve, coöperatieve, zelfstandige en praktische vaardigheden. Er is voor ieder kind uitdaging op verschillende leergebieden en verschillende niveaus, en ook zwakke en sterke leerlingen doen mee met de hele groep. Dit alles zorgt voor minder frustraties en dus minder gefrustreerd gedrag dat kan uitmonden in conflicten. Bovendien krijgen kinderen de mogelijkheid om te laten zien waar ze goed in zijn, of dat nou toneelspelen, spelling, schilderen, presenteren, techniek of (voor)lezen is; dat sterkt hun zelfvertrouwen.
Alles-in-1 en de Canon Nederlandse geschiedenis
De vijftig vensters van de canon van Nederland zijn opgenomen in de vier geschiedenisprojecten. Hier vindt u een duidelijk overzicht van de canon onderwerpen en waar deze binnen Alles-in-1 aangeboden worden.
Alles in 1 en (Cito-)resultaten
Net als andere uitgeverijen heeft Alles-in-1 geen gegevens over (Cito-)resultaten. De leerkracht, de schoolpopulatie, de samenstelling van de groep en de organisatie zijn variabelen die van grote invloed zijn op de resultaten. Zuivere resultaten van leermiddelen zijn niet te meten. Bij elke methode geldt: het is slechts gereedschap dat de vakman of-vrouw inzet om zijn/haar doel te bereiken. Hoe kwalitatief sterk het gereedschap ook is, het resultaat valt of staat met hoe het ingezet wordt.
Dat is bij Alles-in-1 ook het geval. Het is onze ervaring dat hoe meer een thema gezamenlijk door een team wordt gedragen, voorbereid en uitgevoerd, des te groter de kwaliteit van het onderwijs is en daarmee de de effecten en resultaten positief zullen uitpakken. Door alle scholen die met Alles-in-1 zijn gaan werken, wordt aangegeven dat de motivatie en betrokkenheid van de leerlingen zijn toegenomen. En dat motivatie en betrokkenheid van positieve invloed zijn op het leren en de resultaten, zal iedereen begrijpen.